Bandenmaat

De bandenmaat wordt op een autoband aangegeven in een reeks van 2 getallen, 1 letter, 2 getallen en 1 letter. Bijvoorbeeld 235/60/R16/90R. Weet u precies wat het allemaal betekend? Dit hebben wij allemaal voor u uitgezocht zodat u vanaf nu wel weet wat het inhoud. Afwijken van de juiste banden maat kan er voor zorgen dat de afstelling of configuratie van uw auto niet meer klopt. Dit kan resulteren in stabiliteitsverlies, zwabberen over de weg of het afbreken van assen als gevolg schade. Gebruikt u te grote banden of te brede banden dan kunt u niet goed meer draaien en heeft u kans dat de banden uw auto beschadigen. Zorg daarom altijd voor de juiste bandenmaat.

Bandenmaat

Betekenis van de indicator

De eerste reeks getallen staat voor de breedte van de band in millimeters, gevolgd door de verhouding van de bandhoogte tot de bandbreedte. De volgende R die op de band staat geeft het radiaal aan of de diameter van de band. Het getal achter de R duidt de diameter van de velg aan. Tot zover hebben we dus de 235/60/R16 gehad wat inhoudt een band met een breedte van 235mm, een verhouding van de bandhoogte tot de breedte van 60% en de band hoort op een 16 inch velg.

De getallen die daarna komen duiden het draagvermogen van de band aan. Tot slot geeft de laatste letter een indicatie aan voor welke snelheid de band maximaal geschikt is. In dit geval staat er 90R wat inhoudt dat de band maximaal 600 kilo mag dragen (per band dus) en dat de band geschikt is voor alle snelheden tot 170 kilometer per uur. Een compleet overzicht van het draagvermogen en de snelheidsaanduiding staat in ons document draagvermogen-aanduiding.pdf.

Waar vind ik de bandenmaat?

De maat van de banden staat aangegeven op de zijrand van de band zelf. Op bovenstaande afbeelding hebben wij voor u de bandenmaat indicator aangegeven met een vlak.

Aanpassen bandenmaat

Het is mogelijk af te wijken van de bandenmaat die officieel bij de auto hoort. Houdt er dan wel rekening mee dat u niet meer dan 5% van de originele maat afwijkt. Heeft u normaal een 235/60 band dan is het maximale wat u kunt gaan een 245/65(60) band. Wijkt u hier verder van af dan heeft u kans dat de stabiliteit van de auto negatief beïnvloed wordt of dat u de auto beschadigd door te brede banden. Hierdoor kan het zijn dat er steentjes van de weg tegen de zijkant van de auto komen en hierdoor de lak beschadigd. De juiste bandenmaat aanhouden is dus wel te adviseren.

Met onderstaande banner kiest u gelijk voor de beste deal voor autobanden: