Bandenspanning

Bandenspanning is erg belangrijk als u veilig en zuiniger wilt rijden. Door de band op de juiste spanning te houden is er minder wrijving en minder rolweerstand. Dit resulteerd in een lager verbruik van uw auto. Doordat de band goed op spanning is heeft u ook meer grip op de weg, grip die erg belangrijk kan zijn bijvoorbeeld bij een noodstop of scherpe bocht. Controleer daarom de bandenspanning met enige regelmaat en profiteer mee van de voordelen.

De bandenspanning controleren

Wat is de juiste bandenspanning?

De juiste spanning voor de autobanden kunt u aflezen in het instructieboekje van uw auto, in het klepje van de benzinetank of aan de binnenkant van de deur. Vaak staan de waarden schematisch weergegeven. Afhankelijk van de lading van de auto, zit u er alleen of met meerdere personen in of zware belading, staat in het schema de juiste spanning aangegeven. Gaat u bijvoorbeeld op vakantie met 4 personen en veel tassen dan is het wel aan te raden om even het schema te raadplegen en de spanning goed te controleren zodat u zeker weet dat u met de juiste spanning op weg gaat.

Kunt u het schema niet in de auto vinden, staat het niet in het instructieboekje of heeft u geen boekje meer dan kunt u via deze tabel de juiste bandenspanning achterhalen. Het schema dateerd uit 2002 dus het kan zijn dat uw auto hier niet tussen staat. In dat geval kunt u het beste zoeken op Google naar "bandenspanning (merk auto) (type auto)". U vindt dan vast en zeker de juiste spanning voor uw auto.

Regelmatig controleren van de bandenspanning

Het regelmatig controleren van de spanning van de autobanden kan u dus ook een besparing opleveren in het brandstofverbruik. Maar wat is nu regelmatig controleren? Als u uit gaat van 1x per maand te controleren bij een benzinepomp, garage of met een eigen spanningsmeter dan weet u in ieder geval zeker hoe u er voor staat. Het voordeel van het controleren bij een benzinepomp of de garage is dat als het nodig is u gelijk de banden bij kunt vullen. Mocht u op stikstof banden rijden dan is 1x controleren per 3 maanden in principe voldoende. Wel is het dan aan te raden om in ieder geval elke 6 maanden uw banden even bij te laten vullen.

Milieu besparing door juiste bandenspanning

Als u er voor zorgt dat u op de juiste spanning rijdt dan levert dit indirect een besparing op van 2 tanken brandstof per jaar. Als u dan uit gaat van een tank van 50 liter dan betekend dit een besparing van 100 liter brandstof of totaal zo'n 160 euro (met de prijzen op dit moment). Als iedere Nederlander dit zou doen dan zou dit inhouden dat er alleen in Nederland als zo'n 100 miljoen liter brandstof bespaart kan worden als we uitgaan van 1 miljoen auto's in Nederland. We kunnen dus met z'n allen het milieu behoorlijk sparen door op de juiste bandenspanning te gaan rijden.

automatische bandenspannings controle

Is het milie voor u geen reden om de spanning regelmatig te controleren dan is het wellicht interessanter dat u dus niet alleen 2 tanken brandstof kunt besparen maar neem dan ook het feit van veiligheid mee en het feit dat uw banden minder snel slijten waardoor u langer met een set banden doet. Neem dit alles over een jaar mee en u bespaard al snel enkele honderden euro's. Als dat geen reden genoeg is?

Innovatieve oplossingen

Om er voor te zorgen dat u zelf niet elke maand de spanning hoeft te controleren zijn er ook volledig automatische systemen verkrijgbaar die voor u de bandenspanning in de gaten houden. Zo bent u altijd op de hoogte wat de spanning is en wanneer u weer bij moet vullen. De systemen kunt u op bestaande auto's in laten bouwen of bij een nieuwe auto als optie toevoegen. Het is dus niet zomaar een investering in een innovatie oplossing maar het is een zelf renderende innovatieve oplossing die u over langere perioden behoorlijk wat geld kan besparen. Combineer dit met stikstof in de banden en u kunt dubbel profiteren van de juiste bandenspanning.

Met onderstaande banner kiest u gelijk voor de beste deal voor autobanden: