Velgen

Wilt u nieuwe velgen voor onder uw auto? Of de oude velgen vervangen? Dan komen hier veel verschillende factoren bij kijken, onder andere:

- Aantal slot gaten van de velg.
- Slot gaten cirkel (PCD)
- De ET waarde
- Grootte van het wiel (inch)
- Het naafgat
- Het laadvermogen

Het slot gaten patroon is eigenlijk niet meer als het aantal gaten in de velg van de auto. Er zijn altijd evenveel wiel bouten als gaten in de velg. De meeste auto’s hebben standaard vijf gaten in de velg, het kan ook voorkomen dat een auto vier gaten heeft vaak komt dit voor bij kleinere auto’s. Zo kunnen bijvoorbeeld grootte auto’s zoals pick-ups wel 6 tot 8 gaten hebben! Hele kleine auto’s zoals de Peugeot 106 en de Citroën saxos hebben maar drie gaten.

De slot gaten cirkel wordt bepaald door de positie van de gaten.  De meting hiervoor is de steekcirkeldiameter ook wel bekend als PCD, deze worden meestal uitgedrukt in millimeters. Maar soms worden er ook inches gebruikt. De meest voorkomende zijn 100 en 114.3milimeter.

De ET waarde wordt altijd weergeven in millimeters, deze kunnen zowel positie als negatief zijn. Een positieve et waarde wil zeggen dat het middel van de velg dichter bij de buitenkant van de velg zit. Een negatieve et waarde is precies het omgekeerde, het centrum van de velg zit dan dieper in het wiel en hierdoor lijkt het alsof het wiel naar binnen valt. Bij het kiezen van nieuwe velgen moet goed op de et waarde worden gelet, een velg met te lage positieve et waarde zal namelijk dicht bij het spatbord van de auto zitten, terwijl een velg met een te hoge et waarde te dicht bij de ophanging van de auto zitten. De wiel breedte, et waarde en de bandenmaat bepalen allemaal hoe een bepaalde velg en/of band combinatie zal werken op de auto.

De wielmaat is de diameter van het wiel in inches. Bij de inchmaat wordt de velgrand er niet bij geteld. Moderne autobanden hebben verschillende gegevens op de band staan, en worden weergeven in een code bijvoorbeeld: 205/65R1595H.

205         staat voor de breedte in millimeters.
65           staat voor de verhouding van hoogte naar breedte in procenten.
R             staat voor de bandenopbouw.
15           Staat voor de inch van de velg.
95           Staat voor het draagvermogen van de autoband.
H             Het snelheidssymbool (H = 210km/u)

Koop eenvoudig en snel uw autobanden online bij Velgenshop.nl

Het naafgat van de velg is de grootte van het gat wat zich in het middel van de velg bevindt. Sommige fabrieks wielen hebben een naafgat die precies overeenkomen met de naaf en zo worden trillingen van het wiel verminderd. Velgen die het juiste naafgat hebben, hebben minder te verduren van de wielbouten. Velgen die niet van de auto fabrikanten zelf komen moeten hun naaf gelijk of groter maken anders passen deze niet onder de auto. Passen die velgen niet helemaal precies? Dan kan men gebruik maken van centreerringen. Deze centreerringen worden in het middel van de velg geplaatst om zo het naafgat van de velg kleiner te maken zodat de velg de juiste afmeting krijgt. De centreerringen worden vaak van plastic of aluminium gemaakt.

Het laadvermogen is het aantal kilogram dat een wiel kan dragen. Het laadvermogen hangt af van aantal slotbouten de PCD, het materiaal en het type as dat wordt gebruikt. Het laadvermogen van de velgen staat vaak op de achterkant van de velg.

Koop eenvoudig en snel uw autobanden online bij Velgenshop.nl

Met onderstaande banner kiest u gelijk voor de beste deal voor autobanden: