Caravanbanden

Caravanbanden hebben nog meer te lijden dan autobanden. Door de zwaardere belasting die de banden moeten dragen is veiligheid en controle extreem aan te raden. In de "grote" vakantie worden vaak verkeerscontroleres uitgevoerd waaruit blijkt dat men alle banden van de auto goed controleerd op spanning en kogeldruk maar de caravan banden niet. Doordat deze banden over het algemeen minder gebruikt worden is de kans op haarscheurtjes in het rubber des te groter. Daarbij komt ook dat door de zwaardere belading de band sneller verslijt dan een autoband. Controleer daarom altijd voor vertrek de caravanbanden op haarscheurtjes en bandenspanning.

rijden met de caravanbanden

Caravanbanden ondervinden meer slijtage

De banden onder de caravan staan over een jaar het grootste gedeelte stil. Daarna wordt er volop met de caravangereden. Eerst al van de stalling naar huis om de caravan in te pakken. Daarna naar de bestemming of bestemmingen als u op doorreis bent. Vervolgens wordt er weer mee naar huis gereden, wordt de caravan leeg gepakt en wordt de caravan terug gebracht naar de stalling waar hij blijft staan tot het volgende kampeerseizoen aanbreekt. Gezien het gewicht van een caravan (beladen) vaak veel hoger ligt dan dat van een auto, helemaal als gekeken wordt naar het gewicht per band, en de spanning in de banden vaak lager is treedt er veel sneller slijtage op bij caravanbanden.

Ander rubber voor caravanbanden

De samenstelling van de caravan band is wel te vergelijken met die van de autoband met als verschil dat caravanbanden wat zachter zijn. Door hoge temperaturen slijten deze banden dan ook echt sneller. Gemiddeld gaat een caravanband zo'n 6-8 jaar mee voordat deze echt helemaal af is echter wordt door dealers vaak al aangeraden om bij 4 jaar of 2 jaar (bij echt intensief gebruik) de banden al te vervangen. Niets is natuurlijk vervelender dan onderweg een klapband onder de caravan te krijgen. Helemaal als dit dan ook nog eens gepaart gaat met een aanrijding of schade aan andere weggebruikers. U kunt hier dus een aantal zaken in voorkomen door preventief de banden te onderhouden en bij twijfel de banden te vervangen.

controleren van caravanbanden

Tips voor behoud caravanbanden

Als tips voor het beter behouden van de caravan banden kunnen wij u meegeven dat u moet proberen te zorgen dat er zo min mogelijk zonlicht op de banden komt. De zon, helemaal de zomerzon, droogt de banden uit waardoor deze sneller slijten. Gebruik bijvoorbeeld wielbeschermers terwijl u gekampeerd staat op de camping. In de stalling is het aan te raden om altijd een beschermhoes aan te brengen voor de banden. Daarnaast is het raadzaam om op zeker te spelen en iedere 5 jaar de caravan banden te vervangen. Dit geldt zeker ook voor de reserveband en vergeet die zeker niet.

Tot slot kan het aan te raden zijn om tijdens het rijden af en toe ook rust in te lasten. Niet alleen voor uzelf maar ook zeker voor de caravanbanden. Hogere temperaturen laten de banden sneller slijten. Door te rijden onstaat er wrijvingswarmte op de banden, neem daarbij het hete asfalt, de zonkracht en je hebt 3 factoren die de banden van de caravan echt kunnen beschadigen. Door gewoon even een kwartier te stoppen geeft u ook de banden de kans even af te koelen.

Met onderstaande banner kiest u gelijk voor de beste deal voor autobanden: